Sylwester Szmyd w roli negocjatora autor: Pawel Krygier 6-05-2008 |
||
Dzięki znakomitemu wyczuciu i kunsztowi sztuki negocjacyjnej Sylwester Szmyd na bardzo dogodnych warunkach porozumiał się z prezesem firmy North Coast, panem Giorgio Pezzolato. Firma North Coast, podczas rozpoczynającego się 7 maja Wyścigu Szlakiem Grodów Piastowskich, zapewni kolarzom pełne wyżywienie. Świat włoskiej kuchni będzie dominował podczas całego wyścigu. Sylwester Szmyd, jako bywalec wyścigów Pro Tour, dobrał odpowiednie produkty, nie zapominając o kawie Illy czy wspaniałym czerwonym winie. Znakomity makaron Agnesi ,parmezan czy oliwę z oliwek produkują od wielu pokoleń Włosi, a najlepszym dowodem na jakość wysokiej klasy widać gołym okiem, z jaką prędkością pustoszeją talerze podczas posiłków. Podczas Grodów organizator dba o żywność we włoskim stylu kolarskim. Ciekawostka jest, że makaron zawiera Endorfiny – grupę hormonów peptydowych, które kształtują odczucie zakochania, wywołują doskonałe samopoczucie i zadowolenie z siebie (tzw. hormon szczęścia) oraz generalnie wywołują wszelkie inne stany euforyczne. Dzięki nim nie odczuwa się np. drętwienia, a nawet bólu. Są endogennymi opioidami. Są silnymi agonistami receptorów opioidowych μ, których pobudzanie wywołuje stany euforyczne. Na te same receptory działają opioidy egzogenne, co wywołuje zniesienie bólu, uczucie przyjemności i dobrego nastroju. Wywołuje to też silne uzależnienie psychiczne i fizyczne. Sylwas, oprócz wyżywienia, wynegocjował również sprawdzony napój izotoniczny Isostar, a także batony energetyczne i żele. Wiadomym jest, że dobre odżywianie nie tylko wpływa na poprawę wydajności organizmu, ale także zapewnia doskonałą tolerancję aktywności sportowej i sprzyja regeneracji po wysiłku. Zmniejsza ryzyko nadwerężenia mięśni podczas wysiłku fizycznego oraz liczbę słabych wyników. Do zobaczenia na Grodach Piastowskich. tekst+ foto: Adek Koper |
||
|
Serwis internetowy - Kolarstwo w Polsce
KOLARSKI.PL
Projekt, wykonanie, kontakt: sport_media@o2.pl